selamat datang ke blog MIRA yang tak berapa nak cun nie..hope korang enjoy !! (^_^) M'D
Bismillahhirrahmanirahhim
''Ya Allah ,
kenapa aku masih teringat perkara yang sudah berlalu ?
dan kenapa hati ini berat untuk melupakan segalanya ?''
 
 kenapa la semua ni terjadi ,
sedangkan ianya telah pon terhenti .?
cukuplah semua penyiksaan hati ini ,
aku sudah tidak mampu untuk menanggung derita lagi .
 
kenapa semua orang selalu membuat aku teringat perkara-perkara tersebut .
semua bende tu membuatkan mutiara jernih aku ini jatuh kebumi sekali lagi .
aku selalu mengingatkan kaum hawa yang lain , supaya
jangan membazirkan mutiara jernih itu . tapi , sebaliknya aku yang buat ..
 
hari-hariku hanya di penuhi dengan tangisan dalam ketawa .
kenapa mesti begitu ?
 
*jiwang pepetang*
*hek!*
 
 
 
 

()()

 
hye !! apa cerita hari ni? hope , semua cerita yang baik-baik belaka la ..
hoho , hermm, sebenarnye Mira baru je balik dari rumah Abie ..
kami buat experiment ~ best ... Mira bukan asal kumpulan dorang .. tp , Mira join jgk ..
Mira jadi penasihat dekat kumpulan Abie .. hahaha .. dah macam cerita tiga abdul la..
sementara Abie dengan Jiehah buat experiment tu ... Mira dengan Iza ,citcat la kejap..
Mira luahkan semua yang ada dalam hati Mira ni ... dari A sampai Z ... semua Mira cerita ..
ada part-part yang buat Mira nangis ... huhuhuhu :'( ...
Iza dengar + bagi nasihat sikit ...
THANK IZA SEBAB JADI PENDENGAR SETIA MIRA ..
WALAUPUN IZA BUKAN BESTFRIEND MIRA , MIRA TETAP ANGGAP IZA BESTFRIEND MIRA
 
Sayang Iza ketatketat ..
.......................................................................................................................


<-----  untuk pengetahuan kamu , akak dgn dia hanya lah kawan ,, tak lebih dari tu ... kalau lebih pon , as adik kakak(dia lahir lambat dari Mira).... so, lepas ni jangan la gatai nak tanya lagi .....
.................................................................................................................................

k , la ... Mira memerlukan banyak rehat sekarang ni ..
bye ,, jumpa d entry yang seterusnya ..

*no more about love *


Buah hati saya

Bismillahhirahmanirahim !
 
Hari ni , hari terakhir saya pandang awak sebagai 'buah hati' saya :') ..
esok , bermula lah hari baru dan cerita baru ..
saya seronok tengok awak senyum hari ni ..
saya harap dapat tengok awak senyum lagi lepas ni ,
insyaallah !..
 
erm , ok la ..
tak larat nak taip da..
k , bye ..
 
Bismillahhirahmannirahim!
awak , terima kasih sebab penah jadi sebahagian dari hidup saya . terima kasih juga sebab mematangkan saya . sepanjang saya dengan awak , macam-macam dugaan yang kita hadapi . masalah keluarga , kawan .. macam-macam la .. tapi, kita tempuhi dengan hati yang terbuka . kita redha apa yang dah jadi .. macam-macam dugaan kita lalui , tapi kita masih bersama . .
Awak , saya nak mintak maaf kalau sepanjang awak bersama saya , saya menipu awak , saya terbuka aib awak , atau apa-apa je la salah saya yang saya sudah buat dekat awak .. saya mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki .. kalau saya ada buat salah sengaja atau tak , tu pun saya mintak maaf . saya hanya insan biasa , tak lari daripada buat kesilapan .
awak , awak ingat tak , dulu awak pernah tanya saya , siapa lelaki selain abah dan abang saya yang saya sayang?awak ingat tak soalan tu?herm.. lelaki yang saya sayang selain abah dan abang saya , AWAK la. .
herm , awak , awak tau tak .. ramai orang cakap , yang saya bertuah dapat awak .. sebab awak caring and awak faham dengan perangai saya yang macam mak orang ni .. diorang cakap macam tu .. awak tau tak ? waktu diorang cakap macam tu , saya senyum je .. saya cakap dalam hati '' ye, aku la orang yang bertuah dapat dia , tapi dia??herm" .. awak bertuah ke dapat saya??herm,hanya awak saja yang tau jawapannya ..
kesimpulan dari cerita di atas
AWAK ,
terima kasih atas segalanya ,
maaf atas segala kesilapan saya ..
saya nak tarik diri dari hubungan kita .saya tahu tak ada sebarang sebab pun saya buat semua ni .tapi , ni keputusan saya . saya harap awak akan jumpa perempuan yang lebih baik dari saya .
sekian ,
ikhlas , dari Mira .
 
 

macammacam

 
hye !!~ dah lama Mira tak update blog ni..
ermm , macam-macam cerita Mira nak share ..
ada cerita sedih , happy , sakit .. heermm , macammacam la...
 
ermm , nak tau tak? tangan Mira bengkak ~ ..hehehe..
ok , Mira dah start mengarut .. eh! serius la , tangan Mira bengkak ..
td kat sekolah iza tolong urut kan ... nak nangis Mira di buat nye..
sekarang ni pon masih terasa sakit nak menulis , menaip , macammacam lagi la..
tangan ni bengkak sebab , semalam , berlanggar dengan pintu ..
ayooyoo! sakit gile!! lepas excident tu , Mira susah nak menulis..
sakit gegilee ar !!
 
nak tau lagi tak? semalam DIA call Mira ..
pastu Mira angkat , pastu DIA sempat cakap ''hello , Mira ..''
pastu Mira letak .. hoho.. jahat kan ?!..Mira
bukan sengaja nak letak .. tp, tertekan..
ingat kan lepas tu DIA nak call balik ... ermm ,
tak da pon.. erm,menyesal pon ada ..hehe..
ermm, dah berapa hari ntah Mira tak mesej DIA ..
hermm~!..
*kau tak de salah pon dgn aku , x payah la
susah mintak maap semua tu ..
kalau kau ade salah pon , ak dah lupekan..*
-_-
 
ermm , k la .. Mira nak pegi try urut tangan ni ..
sambung entry lain plak la ye ..
bye..
 
 
 

aisshh!!

 
0ho0k!oho0k!.. ehem!ehemm!!...
aishh! sakit plak tekak ni ...
ermm , hye !! blogger , vlogger ,
 facebooker , twitterger , dan semua 'ger2 yg ade..
hehehe... semua sihat? hope , sihat walaffiat la ye..
k , entry kali ni Mira nak mengarut  sikit la ye ..
sebab Mira tgh tension sgt ni .. so , pada sape yg bace ,
jgn amik hati , limpa , hempedu , jantung ,peparu la erkk!..
 
'' ermm , lalalallaalaa!~ ... hhohohoho ~."
 
k , tu je entry untuk kali ni .. jumpe d entry yang akan datang ..
bye .. !
 
#mata dia cantik !#

L.E.P.A.K

 
aaacchumm!! (gosok hidung)..
aargghh !! setiap malam asyik selsema je ..
sakit kepala pulak tu ... aisshh !!
 
td , petang Mira lepak dkt umah ida ..
kami sembang macam 7 tahun tak jumpe ..
hahaha... sambil lepak tu Mira tunngu my sweettheart ...
hehehhe... janji pukul 5.15 ...tp dtg , 5 minit sebelum pukul 6...
baru je nk start moto nk blah... aishh!! tak pe la..
janji dye dtg ,, dripada dye tak datang kan?kan?kan?
 
kami jumpe sebab Mira nk bagi dye brg ...
agak-agak ape erk barang tu ??
aishh!! jgn pikir mende lain ...!
Mira bagi dye COKLAT+KEYCHAIN la..
brg tu Mira beli wktu p cameron highland hari tu..
nape Mira bg dye coklat erk??
hehehe ,, Mira bg coklat sbb dye obses dgn coklat..
 
ermm,, esk dah start skola n hari ni hari last cuti..
ho..ho..ho...rse mcm tak nak p skola je..
ermm,, k la , nk p menghafal formula...
bye ...
 
#tangan terluka senang orang nmpak , tapi hati terluka , sape yg tahu?#

awak !!

--> saya nak habiskan sisa-sisa hidup saya dengan awak <---
-->awak untuk saya selamanya , saya untuk awak selamanya <--
-->awak sayangg saya ? <--
--> kenapa awak suka saya ? <--
-->awak jangan tinggalkan saya , ye ! .. <--
SAYA SAYANG AWAK SANGAT !!
 
saya nak cubit pipi awak , boleh ?
saya nak kawan 'rapat-rapat' dengan awak , boleh ?
saya nak awak , boleh ?
boleh ke saya nak semua tu ?
 
#hehehe,berangan sekejap lepas tgk citer PATAH SERIBU #
# (T_T) #

C.C

<------ curangg !!

ehh!!ehh!! CURANG ??
sape plak yg curang ni??
DYE curang ke?? eeiii!! ni yg nk kene nie..
hehehehe... x dew la... dye x curang ...
ok ,, entry ni tajuk nye curang ... x dew sape pon yg curang..
amboi !! bnyk nye perkataan CURANG !..

semalam Mira mimpi , dye dgn Mira gaduh sebab
Mira curang , tak jujur .. dye pon buat bende yang same..
dye curang  pastu dye tipu Mira....huxhuxhux...
pastu kami clash ......
ohh !! no !! jgn ,, Mira tak nak bende ni jadi...!

#AKAKSAYANGADIK#
#HOPEADIKJUJORDGNAKAK#

cuti ::

 
hye !!  lamenye Mira tak ''membebel'' kat sini !
ho..ho.. biase la '' businesswoman " ...he.. he..
waaahh !! cuti skola sem 1 .. dah start !..
ehh ! dah nk abis la .. hermm.. !
cuti skola tak dew pape maksud kalau tak da
''HOMEWORK'' ... i'm right ?!
for student la kan ? kan ? kan ?
homework Mira mmg la tak banyak ..
tp , susah ! mak aii !! payah kot !..
agak-agak ade tak org yg baik nak tolong ? ?
* buat muke kesian *
heermm ....
k la .. nk p sambung buat ICT ...
ta .. ta .. !
 
# : : akak sayang adik : : #
kiss sikit kat pipi tu *
muahh!!^^v...

No Title !

 
 
HEY , KAU !! kau boleh ambik DIA dari AKU !
tapi , AKU tak kan pernah izinkan KAU untuk ambik ''HATI''
DIA dari AKU ... hati DIA hanya untuk AKU sorang !
KAU faham !!
..............................................................................
 
AWAK !! awak boleh tinggalkan saya ~
saya redha , , tapi saya nak mintak satu bende je dari awak ..
tolong ..! tolong ...!
tolong..! tinggalkan hati saya sekali ..
jgn bawak ia pergi bersama awak ..
................................................................................
 
k , mood Mira sekarang ni tak berapa nak ok !
rase mcm nk nangis puas2 jew ...
# nk pinjam bahu sesape ...#
#huxhuxhux :'( #

KAU


Tak pernah aku termimpi yang
aku kan miliki dirimu si pujaan hati
kerna kau terlalu sempurna buatku
bagai  teraya tak kan bisa lembah kelamku

semalam hanya ada aku dan hati kecil ku
tapi hari ini ada aku dan kamu
kau menghidupkan semula bunga-bunga dihatiku

kau bulan yang menerangngi malam
dan kau bintang-bintang yang mengindahi gelap
kau lah penyelamat aku
dari siksa dan neraka cinta

semalam hanya ada aku dan hati kecil ku
tapi hari ini ada aku dan kamu 
kau menghidupkan semula bunga-bunga dihatiku

kau bulan yang menerangngi malam
dan kau bintang-bintang yang mengindahi gelap 
kau lah penyelamat aku
dari siksa dan neraka cinta

oooo~~~ sha..da..da..da..da..
oooo...

kau bulan yang menerangngi malam
dan kau bintang-bintang yang mengindahi gelap
kau lah penyelamat aku
dari siksa dan neraka cinta



GASTRIK

 
horreyy!! habis pon exam ..
hari ni ,, hari pertama  jawab ujian
ADDMATH !..
gillerr~~ susah sgt... x paham ape pon yg di tanye..
td , waktu exam ICT .. serentak dgn LK...
Mira dudk semeja dgn IZA... dye amik LK...
hehehe ,, Mira seronok tgk dye melakar sampai
tak siap keje Mira... hehe.. rase mcm nk tukar ,, nk
amik LK la plak.. tp ,, ~~ ermmm..
...............................................................................

Gastrik

Gastrik atau istilah perubatannya, gastritis, adalah sejenis penyakit keradangan pada dinding/pengalas/mukosa perut yang mempunyai rawatan yang efektif. Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang turut menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut.
Penyebab Gastrik
Perut meliputi kantung kosong yang berotot terletak di bahagian atas di kiri abdomen, betul-betul di bawah rusuk. Orang dewasa mempunyai perut sepanjang lebih kurang 25 sentimeter dan boleh mengembang untuk menampung sehingga satu gelen makanan dan minuman.
Tisu perut tersusun rapat dan berlipat sesama sendiri seperti kipas semasa perut kosong. Apabila ada makanan, lipatan ini terbuka dan mengembang. Dalam perut inilah makanan diproses dan disimpan sebelum ia dibuang melalui usus. Daripada mulut, makanan perlu melalui saliran makanan yang panjang dan berotot yang dinamakan sebagai esofagus sebelum sampai ke perut. Dinding perut pula ada beberapa lapisan otot yang menggodak makanan sehingga hancur.
Kelenjar pada dinding perut, dalam masa yang sama, merembeskan jus gastrik termasuk enzim dan asid perut bagi membantu mencernakan makanan. Salah satu asid termasuklah asid hidroklorik yang bersifat kakis dan boleh melarutkan besi. Bagaimanapun, kehadiran mukus atau cecair bikarbonat dapat menyeimbangkan paras keasidan dalam perut dan melindungi tisu perut.
Punca-punca lain Gastrik:
  • Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Pengambilan kokain
  • Merokok
  • Stres
  • Gangguan autoimun
  • Penyakit crohn
  • Radiasi dan kemoterapi
  • Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
  • Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.
Gastritis Terbahagi Kepada Dua:
  • Akut, apabila keradangan berlaku secara mengejut lazimnya disebabkan oleh gabungan klasik mual dan rasa panas membakar atau ketidakselesaan pada bahagian atas abdomen/hulu hati.
  • Kronik, terjadi secara perlahan-lahan dalam jangka masa yang panjang, cenderung menyebabkan kesakitan dan rasa terlalu kenyang atau hilang selera makan selepas makan sedikit.

ehh !! tetibe plak ade penerangan tentang gastrik ni ... bkn ape , td waktu balik dari skola .. Mira mengadu dekat ABIE .. Mira sakit perut .. pastu ABIE tnye ,, "sakit dekat mne??" "td makan tak?" " minggu ni makan nasi tak ?".. hehehe ,, dah macam mak Mira da... Mira jawab la ... ''sakit dekat area perut blah kiri , mcm tak biase plak, ak mne suke mkn pepagi ..minggu ni semalam je x mkn nasi ...hari sebelum nye makan la....bla...bla...bla..." pastu abie ckp ,, "nie sah la kene GASTRIK ..!"..... Tu pasal la Mira search tentang GASTRIK ni ,, nk tau kesahihan ceritanya...hohoho...  hermm ~~ kebanyakan daripada yg Mira search ni ,, semua nye ade yg dah jd kat Mira ... pape pon ... Mira hope la tak kene GASTRIK ni... .. hermm ~~ k la... Mira nk p sambung cari maklumat tentng GASTRIK ni.... Ta~Ta~ !!


exam lagi !

 
ohh!! yeahhh!!...
esk hari last exam ...
paper untuk esk
ADDMATH , ICT , KIMIA...
waahh!! semua nye teras ni ... acano ?
aish .. mlm ni kene perabeh la bace buku...
td , paper math , fizik , sejarah ...
ayoyo ~~ penin kepala ...
paper math dgn sejarah ok lagi..
masuk je paper FIZIK ...
jeng...jeng..jeng....hancur !!
hehehe.... abis la ,, kene la dgn ckgu KZ nnt...
ayoott !! tatayott!! hahaa...
ermm , k la ... nk p smbung bace buku....
tata..~
 
 

Menangis Dalam Senyuman

 
ho...ho..ho...
esk dah EXAM , tp Mira masih on9 + maen dgn blog ..
 aishh ! sesape tolong amik notebook ni !
p buang jauh-jauh..! ho..ho..ho...
mak aii !! sakit nye mata ni !! esk nk skola , ,
hari ni buat hal ....  hu..hu.hu...
org lain on9 senyumsenyum , Mira on9 sambil nangis..
mak cakap " tu gaduh dgn pakwe la tu!"
hahahhaaha ,,, karut je la mak Mira ni ...
hermm , k ar ... Mira nk p solat ..
bubye...
 
# good luck to student 4 SC II #
# esk jgn lupe bwk 'senjata' yg betul nk perang dgn kertas ni #
#jgn biarkan ''kertas'' menang#
#he..he..he.. (^_^)#

E.X.A.M

 
ooooohhh!! tidakkk!!
cepatnye EXAM !! awal lagi ...
relex ar dulu !! blom cukup sedia lagi ni !!
mcm mne ni !!

hope , FIRST EXAM ni boley skor ..
AMIN~ ~
pape pon ,, Mira doakan untuk semua student
4 science II , semoga dapat result gempak
for first EXAM ni ... ehh!! ni TEST la ...
ishh !! test pon kene la buat betul-betul kan , kan , kan ?
(^_^) ...
................................................
SYG !! you too ,, kene buat yg terbaik erk ,
for first TEST ni.. tak mau mainmain...
#special for capital Y #
...................................................



VANILA COKLAT

 
 


ehh !! ehh!! VANILA COKLAT la !!!
hahahhaa ...ok , hari ni mmg x de citer ni ,,
sje nk buat entry pasal cter nie sbb ,,
ramai sgt kawan Mira minat citer ni...
ape la yg best sgt dgn citer ni??
dorg ckp citer ni SWEET la...
ROMANTIK la... aishhh!! mcmmcm la...
ehh!! lupe plak...
Mira x sangka member Mira yang nampak
x minat dgn CINTANCINTUN ni pon minat citer ni..
-diamdiam ubi berisi-
hahahhahahaa....
hermmm,, k la ...buku ADDMATH dah panggil tu ....
tu maknenye Mira nk kene p siap kan homework la....
k ,, bye. .

#SAYANG AWAK#
#agakagak ape perasaan awak kalau tau saya ade scandal lain? #
# ~_~ ?#

Spotcheck + Emosi

hui..hui....hermm,, pagi td ade spotcheck besarbesaran ..
Mira kan pengawas .. Mira pon join skali ar ... spotcheck student
yg lain... keje Mira kutip jarum dkat atas kepala...
ala , yg pakai jarum untuk elak tudung bergerak tu..
banyak jarum Mira kutip....hehehehe....
lps je spotcheck untuk budak biasa ...
turn pengawas la plak... aishh!!time nk kene spotcheck tu..
Mira dah takut da... hehehhee...
cikgu spotcheck bukan main lagi...dok raba sana , raba sini..
last-last , slh Mira cume slh pakai tag name je ...
aishh!! geli tau tak... nasib la cume tu je...
tag name Mira ckgu amik .. sakit haty pon ade..
ho..ho..ho....
.................................................................................................
"woit !! korg ni exam bile ??! lagi dua tahun kew!
x reti nak bace buku da !! "
akhirnye , Mira dapat jgk nk membebel dlm kelas...hahahhaa
td , waktu kimia cikgu masuk lmbt.. kelas bising , ketua buat do no je..
Mira dah la sakit kepala .... pastu dorg ckp
mcm ckp dlm gua ..... berdesing telinga ni mendengar...
mula-mula Mira saba .. dah lame sikit , Mira tgk ketua pon join
sekaki , sape boley tahan... temperture Mira naik mendadak..
sekali je Mira cakap... non-stop n non-fullstop....
pastu kan ... Mira rse mcm Mira ade kat dalam
kelas 3 ANGGERIK 2011...huhuhuhuhu....
 
#aku untung dpt kau#
#kau untung ke dapat aku#
#rugi ade la , kankankan?#